20 Şubat 2017 Pazartesi

GEÇMİŞE YOLCULUK - TRANSDİNYESTER

Nükleer savaş korkusu, soğuk savaş, iki kutuplu dünya, Varşova Paktı - NATO  zıtlaşması, Demir Perde ve ardındaki gizli ve gizemli SSCB, 40 yaşının altındakilerin pek hatırlamayacağı konular. 
Başkent Tiraspol'de İkinci Dünya Savaşından Kalma Tank
SSCB nasıl bir ülkeydi, nasıl bir yerdi diye merak ediyorsanız  bu merağınızı giderebileceğiniz bir yer var aslında. Hem de Türkiye'ye çok yakın, uçakla yaklaşık 1,5 saat mesafede. 


Burası Transdiyester. Moldova'nın Rusya yanlısı ayrlıkçı bölgesi. Başkenti Tiraspol olan Transdinyester, SSCB'nin dağılma sürecinde bağımsızlığını kazanan Moldova'dan ayrılmış ve Rusya dahil BM üyesi hiç bir devlet tarafından tanınmayan küçük bir devlettir. Transdinyester'in Moldova'da ayrılma sürecinde, 1990-1992 yılları arasında bölgede Rusların da katıldığı çok kanlı çatışmalar meydana gelmiştir. Bugün bölge sakin olup iki taraf arasında 1992 yılında başlayan görüşmeler çeşitli şekillerde devam etmektedir. 

Moldova'nın doğusundaki Turla (Dinyester) nehrinin doğu kıyısı boyunca uzanan Transdinyester, Kamenka, Ribnitsa, Dubasari, Slobozia, Grigoriopol bölgeleri ile Tiraspol ve Bender şehir idarelerinden oluşmaktadır. Transdinyester'e gittiğinizde zamandan koptuğunuzu ve geçmişe yolculuk yaptığınızı hissedebilir bir anda kendinizi SSCB'de bulabilirsiniz. Sınırları Rus askerleri tarafından korunan Transdinyester'de en çok konuşulan dil Rusça'dır. Meclis Yüksek Sovyet olarak anılmakta ve bölgenin bayrağı ile tüm resmi armalarında orak çekiç var olmaya devam etmektedir. Burası Rusya'dan daha Rusya bir yerdir. KGB bile ismini değiştirmemiş olup hala KGB olarak anılıyor.

Transdinyester Bayrağı
Başkent Tiraspol, geniş caddeleri, SSCB dönemi anıtları ve eski Sovyet tipi binaları ile sizi şaşırtacaktır. Transdinyester halkı fakir ancak Türkiye ve Türklere karşı ılımlıdır ve güleryüzlüdür. Önemli bir kısmı bavul ticareti veya ucuz tatil için daha önce Türkiye'ye gelmiştir. Küçük bir Gökoğuz (Gagauz) nüfusunun da bulunduğu bölgede Türkçe konuşan birisine rastlamak mümkün.


 
Bender Kalesi Duvarlarındaki Savaş İzleri Hala Canlı






Bender Müzesi


Transdinyesterin hatta Moldova'nın tarihi açıdan en önemli yeri ise kuşkusuz Bender'dir. Turla nehri kıyısına Türkler tarafından inşa edilmiş olan Bender Kalesi burada yer almaktadır. Kale askeri bir bölge içinde yer almasına karşın ziyarete açık. Oldukça iyi durumda olan kalenin içinde küçük bir müze de bulunmakta ve kalenin avlusu zaman zaman Transdinyesterli gönüllü Gökoğuz gençleri tarafından temizlenmektedir. Kalede denetimsiz kazıların yapıldığı ve burada bulunan Türklerden kalma bir çok eserin ve eşyanın önceki dönemlerde karaborsada satılmış olmasına karşın kalenin altında hala açılmamış mahzenlerin olduğu rivayet ediliyor.

Transdinyeter yakın tarih meraklıları için mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Ucuz, yakın ve kesinlikle çok ilginç. Hala değişmemişken mutlaka gidin.  Ha..bir de bölgede üretilen konyak kaliteli ve çok ünlü... almak isteresniz.

Ama dikkat... rejim SSCB rejimi....hala.


YANLIŞ ANLAŞILMIŞ BİR KURABİYE - KAVALA KURABİYESİ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder